Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Resep Bumbu Dapur Sambal Goreng Merah Hati Ayam

Sambal Goreng Merah Hati Ayam. Lihat juga resep Sambal goreng hati ampela enak lainnya! Hati ayam yang dimasak gulai ayam terasa sangat sedap pada saya. Cuma bila dah berumur dan dah ada sedikit ilmu berkenaan kolesterol, saya dah mengurangkan makan bahagian organ dalaman.

Sambal Goreng Merah Hati Ayam Kali ini cuma ada jantung ayam, jadi di mix aja karena rasanya tetep. Sebenarnya telah lama Aween meminta saya memasak Ayam Masam Manis tapi saya terpaksa memasak Ayam masak Sambal kerana mahu menghabiskan stok cili yang telah lama dikisar. Saya jarang sekali membeli cili yang telah dikisar sebaliknya lebih suka mengisar sendiri cili kering yang digunting dan rebus bersama sedikit minyak masak sebelum ditos dan.

Bahan bahan yang diperlukan Sambal Goreng Merah Hati Ayam

  1. You need 2 buah of kentang, potong dadu.
  2. Prepare 2 kotak of tahu putih, potong dadu.
  3. Prepare 10 pasang of hati ayam rebus, potong dadu.
  4. Prepare 5 siung of bawang merah.
  5. It's 3 siung of bawang putih.
  6. Prepare 4 of cabe merah besar.
  7. Prepare 6 butir of kemiri.
  8. Prepare of Lengkuas sebesar ibu jari, geprek.
  9. Prepare 2 batang of serai, geprek.
  10. You need 2 lembar of daun salam.
  11. Prepare 4 lembar of daun jeruk.
  12. Prepare 1 sachet of santan bubuk @25gr.
  13. You need of Garam.
  14. Prepare of Gula.
  15. Prepare of Penyedap Rasa.
  16. Prepare 20 buah of petai, iris tipis.

Haluskan : bawang merah, cabe merah, bawang putih, dan terasi. Tumis bumbu yang telah dihaluskan kemudian masukkan daun jeruk, gula merah, garam. Sambung goreng bahan lain iaitu tempe,tauhu,lauk pauk pilihan. Lihat juga resep Sambal goreng kacang merah+ tempe enak lainnya!

Cara memasak Sambal Goreng Merah Hati Ayam

  1. Goreng hingga setengah matang tahu dan kentangnya, tiriskan..
  2. Haluskan bawang merah, bawang putih, kemiri dan cabe merah besar..
  3. Tumis hingga harum bersama serai, lengkuas, daun jeruk dan daun salam..
  4. Masukkan petai, tumis hingga harum..
  5. Masukkan hati ayam, kentang dan tahu. Tambahkan air secukupnya..
  6. Bumbui dengan garam, gula, penyedap rasa dan masukkan santan bubuk. Aduk rata. Masak hingga semua bumbu meresap..
  7. Angkat dan sajikan..

Lihat juga resep Sambal Goreng Hati ampela ayam dan kentang enak lainnya! Sambal goreng ati ayam tempe tahu. foto: Instagram/@widyhartono. Tidak hanya digoreng kering saja tetapi juga ditambahkan dengan bumbu-bumbu terutama bumbu pedas yang lezat. Hati ampela pedas akan makin nikmat jika disajikan dengan tambahan kentang. Perpaduan kentang dan hati ampela akan membuat siapa saja tidak ingin berhenti mencicipinya.

close